Om Garanterat bra böcker

 

På Garanteratbrabocker.se skriver och tipsar biblioteken i Dalarna om sina favoriter bland de litteraturunderstödda böckerna, de så kallade KUR-böckerna.  Varje kvartal kommer det en last lådor från Kulturrådet till landets bibliotek, bruna efterlängtade kartonger för oss boknördar, fyllda med romaner, serier, bilderböcker, poesi och sköna hybrider. Ofta är böckerna påkostade, med vackra omslag och papperskvalitet som får en att aldrig vilja se åt en läsplatta igen. Pulsen slår lite snabbare, kinderna blir lite rödare när vi står där med papperskniven i högsta hugg och åtta förseglade lådor framför oss.

Vad finns det då i lådorna?
Både svenska och utländska böcker översatta till svenska får litteraturstöd, som en del av Kulturrådets uppdrag att sprida litteratur, uppmuntra till läsning och främja mångfald, kvalitet och fördjupning i bokutgivningen. Om du vill veta exakt hur det går till när Kulturrådet beslutar om vilka böcker som får stöd, läs mer här och ännu mer här på Kulturrådets sida.

Tanken med bokbloggen började någonstans med att vi var några på biblioteken i Dalarna som tyckte det var hemskt synd att många av de fantastiska KUR-böckerna inte nådde ut riktigt till låntagarna som de borde. Mycket fin skyltning och en del aktiviteter kring böckerna görs såklart på många bibliotek, men vi tyckte det vore kul och mer effektivt att arbeta mer aktivt, kontinuerligt och med ett gemensamt projekt. Bokutgivningen idag är massiv och omsättningen på hyllorna stor. Utbudet av litteratur kräver att det gallras och mycket nytt som inte får medial uppmärksamhet hamnar kanske snart i biblioteksmagasinet.

Vissa av böckerna som Kulturrådet stödjer och distribuerar kan såklart vara rätt smala, men de flesta är varken överdrivet avancerade eller knepiga i sitt språk och sin form, tvärtom: ofta behandlar de engagerande och djupt mänskliga frågor, frågor som är gällande för oss alla oavsett om vi är män eller kvinnor, gamla, unga, från ett land eller ett annat.

Vi hoppas också att bloggen ska funka som en bokbank, så att man på biblioteken också ska kunna tipsa besökarna om böcker som kanske inte är ens egen kopp te men som kollegor har gillat och recenserat.

Vi hoppas framför allt att garanteratbrabocker.se ska bli ett roligt och prestigelöst sätt för biblioteken att lyfta kvalitet och mångfald i aktuell svensk bokutgivning!

Hälsningar
Malin, Länsbibliotek Dalarna