Kvinnan som matade hundarna av Kristien Hemmerechts

Tänk dig att vara ditt lands mest hatade kvinna. Tänk dig att vara gift med landets mest hatade man.

I boken får vi följa Odette (i verkligheten Michelle Martin), som ger oss sin syn på livet med ”M”, seriemördaren och pedofilen Marc Dutroux, som härjade i Belgien i mitten på 90-talet. Hans brott bestod bland annat i att kidnappa unga flickor, hålla dem fångna i sin källare, våldföra sig på dem och sedan röja dem ur vägen.

Två av offren, 8-åriga Julie Lejeune och Mélissa Russo, svalt ihjäl i källaren när han satt fängslad för ett annat brott. Hustrun var beordrad att ge flickorna mat, men åkte endast till huset för att mata hundarna…

Jag tyckte att boken var väldigt tankeväckande. Vad är skuld? Vad är ondska? Jag märkte även att jag fick mycket sympatier för Odette. Ibland kan en förövare även vara offer. M var en fullblodad psykopat och misshandlade hela sin familj både fysiskt och psykiskt. Både M och Odette hade växt upp i väldigt dysfunktionella familjer och utvecklar ett sjukligt förhållande till varandra. Kunde dessa hemska händelser ha undvikits eller var M satt på en bana som pekade rakt mot katastrofen redan som barn? Hade någon av dem någonsin en chans till ett annat liv? Hur fri är man att styra över sina egna handlingar?

Boken är bitvis hemsk, med målande beskrivningar av Dutrouxs övergrepp, både mot de flickor han kidnappat men också mot sin fru. Trots detta klart läsvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

två × 3 =