Vårt matematiska universum: mitt sökande efter den yttersta verkligheten

, ,

 

 

 

Vårt matematiska universum

Även för en icke-naturvetare kan Max Tegmarks bok ”Vårt matematiska universum” vara en stor läsupplevelse. Från rymden (vi zoomar ut) till kvantmekanik (vi zoomar in) handlar boken om vår verklighet, på olika nivåer. I bokens texter om fysik, astronomi och matematik lägger författaren fram olika hypoteser om vår verklighet, där en hypotes innebär att det existerar många parallella universum och därmed många jag och du!

Förstår jag allt han skriver om? Nej. Som läsare får vi dock ett tröstens ord: ”det är många svåra ord här, men om du inte förstår vad det betyder så är du i gott sällskap – inte ens de mest hängivna forskarna inom strängteorin och slingkvantgravitationen säger sig begripa sina teorier fullt ut…”

Har jag stor glädje av boken? Ja. Här får man också veta hur man (som alkemist) kan göra guld – eller inte.

Vem skulle jag rekommendera boken till? Till någon som vill ha en utmaning om livet och verkligheten – beskrivet av en professor i fysik.

Författaren berättar också om sina framgångar och motgångar inom sin banbrytande forskning. Vi får ta del av luncher och diskussioner med levande legender inom fysikämnet. Han reder också ut varför han bytte namn från Shapiro (pappas namn) till Tegmark (mammas namn) efter det att han flyttat till USA.

Max Tegmark växte upp i en Stockholmsförort i Sverige och arbetar nu på MIT, Massachusetts Institute of Technology i USA. Han har varit värd för Sommar i P1 och har kallats ”världens smartaste svensk”. Vem vill inte läsa en bok utav en sådan person? Detta är en bok jag kan läsa om flera gånger.

Max tegmark

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tre + 16 =