Galen i humlor av Dave Goulson

Galen i humlor

Dave Goulson har skrivit en berättelse om små men viktiga varelser. Här ryms också en större berättelse, hur humlorna mår säger nämligen det mesta om hur vår planet mår. Och slutsatsen är tydlig – låt oss odla vår trädgård. ”Den som har en trädgård och boksamling saknar intet”. Cicero. Detta passar ju in på oss biblioteksmänniskor, genom de kulturrådsstödda titlarna har vi en enorm boksamling som vi kan frossa i. Detta för mig osökt vidare till det frosseri som humlor ägnar sig åt. Först kanske man ska säga att humlor består av en mängd olika humlearter. Tvåhundrafemtio olika är kända i dagsläget, varav 40 i Sverige (endast 27 arter i Storbritannien där Goulson arbetar). Till exempel behöver honan, när hon ruvar på äggen, varje dag förbruka socker som väger lika mycket som hennes kroppsvikt. Detta kräver att hon besöker uppemot sextusen blommor!

Goulson berättar i 18 olika kapitel om humlor och deras liv och öden. Om man bryr sig om djur och natur kan man hoppa över prologen. Där skildrar författaren sina misslyckade försök att ta hand och humlor samt andra djur, överlevnadsprocenten är inte stor. Jag som är blödig bläddrade snabbt vidare till nästa kapitel.

Forskningsprojekt, en historik över humlesläktet, filosofi, naturbetraktelser – ja denna bok innehåller litet av varje.

Hittar humlor lika bra som brevduvor? Kan man få hundar att spåra humlor? Har humlor stinkande fötter? Är det bra för humlorna i trädgården om du har katt? Har storleken någon betydelse? Är humlor effektivare pollinerare än bin? Kan man föda upp humlor? Finns det gökhumlor?

En sak är säker, efter att ha läst denna bok kommer jag att se på ”mina” humlor i trädgården på ett helt nytt sätt och plantera fler växter som de gillar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sex + 13 =