”Inga kärleksbrev i dag heller – fortsatt framgångsrik kostnadsanpassning och löpande effektiviseringar” av Marika Troili

, ,

IMG_3022

”Inga kärleksbrev i dag heller – fortsatt framgångsrik kostnadsanpassning och löpande effektiviseringar” är en bok om posten, eller snarare om det som en gång var posten och om vad som hänt med den under de senaste årtiondena.

”Inga kärleksbrev…” är en av de böcker vars formgivning och innehåll motsätter sig kategorisering. Det är ingen regelrätt faktabok, den redovisar visserligen en hel del fakta, men på ett dramatiserande sätt, mer för att mana fram en upplevelse än för att informationen är viktig i sig. Den är fantastiskt fint formgiven. Typsnitt, layout och färgsättning knyter an till temat. Texten är välkomponerad, den glider fram i en förförisk rytm mellan korta oneliners, lätta poetiska avsnitt, anekdoter från brevbärarlivet, korta citat ur intervjuer och kompakta textmassor om effektivisering. Hurtiga företagsslogans från Postnord kontrasteras mot de anställdas verklighet där verksamheten präglas av ständiga nedskärningar i takt med minskade brevvolymer. Det är en bladvändare. (Jag skojar inte, jag vill verkligen hela tiden veta vad som kommer att avslöjas på nästa sida!)

IMG_3023

Vad är en brevbärare? Ett yrke som är på väg att försvinna? Troili skildrar hur yrkeskunnandet försvinner i takt med yrkets minskade betydelse. De som intervjuas minns tiden innan digitaliseringen. När en brevbärare kände till alla i sitt distrikt och en lantbrevbärare åtnjöt det allra högsta förtroende. En mänsklig kontakt som brutits. Det gör mig smärtsamt nostalgisk.

Och vad är posten? Är det livsviktig service som vi alla är beroende av eller en tjänst som snart kommer att vara överflödig när all skriftlig kommunikation och alla ekonomiska ärenden sker digitalt? Vad gör man när innehållet i ens arbete rinner bort? Meningsfulla brev ersätts av meningslös reklam och jobbet är inte lika viktigt längre. Förr gjorde man det för att det var en viktig uppgift – livsviktig i många fall – nu görs det för pengarna. Här finns en tydlig konflikt mellan yrkesstolthet och samhällsservice kontra vinstmaximering och minskade brevvolymer.

IMG_3024

Men det är också berättelsen om ett förändrat arbetsklimat. Ett nytt sätt att organisera arbete med längre väg mellan anställda och chefer. Ett mer kringskuret och kontrollerat arbetsliv där ansvar och yrkesstolthet ersätts av stress och kontroller. Från ett solidariskt lagarbete till ett kneg där alla är trötta och ingen orkar mer än tänka på sig själv. Verksamheter som finns för samhällsnyttans skull krävs på vinst. Varför? Det är inte bara breven som är på väg att försvinna, det är tryggheten i att leva i ett land där det finns resurser till god samhällsservice som sakta tunnas ut. Och möjligheterna att göra ett bra jobb i samhällets tjänst försvagas.

Troilis bok är en dyster historia men formgiven med kärlek och blandad med mänsklig värme och finstämd humor så jag blir trots allt glad av att läsa den. Jag känner in i märgen hur beroende jag är av ett välfungerande postväsende och jag drabbas av ett omedelbart begär att skriva brev. På papper. I kuvert. Med frimärke.

 

IMG_3025

Anna Westin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

15 − nio =