Piketty på tre röda av Esben S. Titland

, ,

Jag gillar faktaspäckade serier eller kanske rättare sagt lättsmält fakta som mer lurar sig på mig. Så när jag hittar en ny fackseriebok blir jag glad, oavsett ämne nästan 🙂

piketty-300x216Ekonomi är kanske inte mitt starkaste ämne men jag gillade att läsa om Piketty på tre röda: kapitalet i det 21:a århundradet som är tecknad och förklarad av Esben S. Titland och baseras fritt på Thomas Pikettys Kapitalet i det 21:a århundradet. På några få sidor får jag en snabbkurs kring ekonomisk tillväxt och vad som händer då kapitalavkastningen (R) är högre än den ekonomiska tillväxten (G), R>G alltså. Vill du veta mer om R och G så rekommenderar jag varmt att du läser Piketty på tre röda. Det tar bara ett par minuter att läsa igenom boken men den finns kvar i minnet längre än så!

Nedan finns ett par andra tips på faktaserier som jag tidigare skrivit om på Bokguldet där jag annars bloggar också.

Pärlor och pparlorpatroner1atroner av Loka Kanarp är 60 seriestrippar med just 60 historiska kvinnoporträtt. Det låter kanske inte så kul, men de är mycket roliga, överraskande och fascinerande. Jag gillar böcker som ger mig spännande fakta på ett lättsamt sätt. Det är också mycket imponerande att kunna återge avgörande delar av en människas liv på 4 serierutor. Så vill du veta vad Sonja Kovalevsky var ett geni på, hur Ninon de l’Enclos lurade cardinal Richelieu eller veta mer om Ulrike Meinhof så ska du ta och låna den här boken.

 

einstein1Einstein för envar av Joseph Scheartz och Michael McGuinness är boken för dig som vi vill veta mer om Albert Einstein på ett mycket lättsamt sätt (eller ja ok det där om E = mc² var kanske inte det lättaste). Det här är också en bok med seriebilder som berättar om Einsteins liv. Jag gillade verkligen alla små mer eller mindre viktiga fakta som dök upp på sidorna. Helt enkelt en bok för dig som tycker om biografier (utan att nödvändigtvis vara allt för förtjust i matematik eller fysik).

safunkaralltEn bok som inte är en seriebok men som jag ändå inte kan låta bli att tipsa om här är Så funkar allt – komplicerade saker förklarade med enkla ord av Randall Munroe. Det är boken för dig som vill veta hur (nästan) allt fungerar, och vem vill inte det….!? Han förklarar hur stora och små saker i vår omgivning fungerar på ett underhållande sätt, och som gör att jag faktiskt lär mig hur det hänger ihop. Varje uppslag består av bilder på något vardagligt avancerat eller enkelt och hur de fungerar.

Det som är extra underhållande med den här boken är att Randall bestämt sig för att bara använda de tusen (eller som han säger tio hundra) vanligaste orden för att kunna förklara saker som mikrovågsugnar (matvärmande radiolåda), periodiska systemet (bitarna som allt är gjort av), en kärnreaktor (tungmetallskraftbyggnad), pennor (skrivpinnar) och mycket mycket mer.

En del blir nästan som gåtor som jag får klura ut vad det är för ”vardagligt” ord han egentligen menar förklarat med enkla ord (och så ler jag för mig själv när jag kommer på det). Jag gillar verkligen såna här roliga ”lite-om-allt” böcker, där jag får massor av fakta presenterade med glädje.

Jag skickar med en liten varning med tipset, det kan vara så att du blir så nyfiken att du måste ta reda på mer om ett par av de här sakerna han förklarar… Vilket innebär att du ramlar på många andra spännande böcker och webbresurser i din jakt på att lära dig mer (men det kan ju vara en riktigt spännande bieffekt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sexton − 1 =