Stjärnhimlen av Marie Rådbo

StjarnhimlenÄr du nyfiken på vad som finns långt där uppe bland stjärnorna på natten? Vill du bli än mer nyfiken? Då tycker jag du ska läsa Stjärnhimlen av Marie Rådbo. Det är en personlig resa ut bland stjärnor, brinnande isberg och galaxer som gör att jag gärna lägger mig ner på marken och betraktar det här vidunderliga universum runt omkring oss.

När jag läser kapitlet Rymdskeppet jorden blir jag så innerligt glad att få åka med på ett riktigt coolt rymdskepp! Jag får också lite svindlande perspektiv på avstånden här i vårt grannskap, solsystemet. Hon ger exemplet med solen liten som en grapefrukt och planeten jorden som ett knappnålshuvud 15 meter bort. Pluto hamnar en halvkilometer bort från solen (vilket i den verkliga skalan i rymden tar solens ljus fem timmar att färdas, men rymdsonden New Horizons behövde nästan 10 år för samma resa). Om man går tillbaka till modellen med grapefrukten så finns närmsta stjärna 440 mil bort… det ger perspektiv.

Marie Rådbos bok är verkligen en personlig betraktelse över rymden, där jag får ta del av vad hon vill visa till sitt barnbarn här och var bland sidorna också. Klart jag vill ta med min son ut på stjärnklara nätter också, framförallt efter att jag läst den här boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sex + 5 =